logo
بررسی میزان جذب کلسترول و قابلیت مهارکنندگی باکتریهای بیماریزا توسط باکتریهای با پتانسیل پروبیوتیکی جداسازی شده از محصولات لبنی سنتی آذربایجان

نقش ارگانیسم‌های پروبیوتیکی به عنوان درمان تکمیلی و جایگزین در مقابله با تعداد زیادی از اختلالات معده‌ای-روده‌ای و توانایی آنها در بالا بردن پاسخ ایمنی از طریق تولید باکتریوسین‌ها، شبه‌باکتریوسین‌ها و سایر ترکیبات، توجه جهانی را به خود جذب می‌کند. بعلاوه، استفاده درمانی آنها در کاهش کلسترول باعث افزایش کاربرد آنها به عنوان پروبیوتیکهای مؤثر برای انسان می‌شود. در این طرح فعالیت آنتاگونیستی و کاهش کلسترول 79 نمونه از سویه‌های با پتانسیل پروبیوتیکی که از محصولات لبنی مختلف شامل پنیر، ماست، دوغ، کره و کشک از مناطق مختلف آذربایجان جداسازی شده‌ بودند، بررسی شده است.

میزان کاهش کلسترول محیط کشت ( غلظت نهایی 300 میکروگرم بر میلی لیتر)  توسط ایزوله ها با روش فتال آلدئید اندازه‌گیری شد. بر اساس مقدار جذب کلسترول ایزوله ها به سه گروه طبقه بندی شدند. گروه اول شامل ایزوله هایی بودند که جذب کلسترول کمتر از 100 میکروگرم بر میلی لیتر داشتند. در این گروه 3 ایزوله لاکتوباسیلوس برویس، 4 ایزوله لاکتوباسیلوس کازئی، 2 ایزوله انتروکوکوس فکالیس و دو ایزوله Lactobacillus sp , Enterocccus sp نیز در این گروه قرار گرفتند. گروه دوم جذب کلسترول بین 100تا 165 میکروگرم بر میلی لیتر داشتند که 12 ایزوله لاکتوباسیلوس کازئی، 13 ایزوله لاکتوباسیلوس برویس، 14 ایزوله لاکتوباسیلوس پلانتاروم ، 16 ایزوله انتروکوکوس فسیوم ، 3 ایزوله انتروکوکوس فکالیس و 3 ایزوله انتروکوکوس دورانس در این گروه قرار گرفتند. گروه سوم شامل ایزوله هایی بودند که جذب کلسترول بیش از 165 میکروگرم بر میلی لیتر داشتند و این ایزوله ها مربوط به 3 ایزوله لاکتوباسیلوس پلانتاروم، 2 ایزوله انتروکوکوس فسیوم و یک ایزوله انتروکوکوس فکالیس بودند.

در بخش دوم آزمایشات، فعالیت آنتاگونیستی ایزوله ها بر‌علیه هفت باکتری‌ بیماریزا ( لیستریا منوسایتوزنز، شیگلافلکسنری، اشرشیاکولی، کلبسیلا پنومونیا، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و یرسینیا انتروکولیتیکا)

با روش انتشار دیسک و چاهک انجام گرفت. اثرات بازدارندگی ترکیبات اسیدی در شرایط pH طبیعی سوپرناتانت و اثرات ترکیبات باکتریوسینی در pH خنثی (رسانیدن pH سوپرناتانت به خنثی با NaOH ) بررسی شد. این ترکیبات قدرت بازدارندگی را با ایجاد هاله بازدارندگی ( بر حسب میلی متر) نشان دادند. بیشترین بازدارندگی بر علیه  لیستریا منوسایتوزنز و کمترین بازدارندگی بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس توسط ایزوله ها نشان داده شد. 15 ایزوله لاکتوباسیلوس برویس و 17 ایزوله لاکتوباسیلوس پلانتاروم هاله بازدارندگی بین 1- 5/4 میلی متر، 14 ایزوله لاکتوباسیلوس کازئی هاله بازدارندگی بین 2- 5/6 میلی متر، 5 ایزوله انتروکوکوس فکالیس هاله بازدارندگی به اندازه 1-4 میلی متر، 19 ایزوله انتروکوکوس فسیوم هاله بازدارندگی بین 1-6 میلی متر، 4 ایزوله انتروکوکوس دورانس هاله بازدارندگی بین 1-6 میلی متر ، ایزوله لاکتوباسیلوس sp هاله بازدارندگی بین 1-2 میلی متر و ایزوله انتروکوکوس sp هاله بازدارندگی بین 1-6 میلی متر را نشان دادند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ایزوله های لاکتوباسیلوس و انتروکوکوس که از محصولات لبنی سنتی جداسازی شده و مقاوم به اسید و نمکهای صفراوی هستند، خصوصیات مهم پروبیوتیکی دیگری مانند قدرت کاهش کلسترول و مهارکنندگی پاتوژنها را با تولید ترکیبات اسیدی و باکتریوسینی دارا هستند. از بین گونه های لاکتوباسیلوس، گونه پلانتاروم دارای بیشترین مقدار جذب کلسترول و گونه لاکتوباسیلوس کازئی بیشترین قدرت مهارکنندگی پاتوژنها را دارا بود. از بین گونه های انتروکوکوس، دو گونه فکالیس و فسیوم بیشترین جذب کلسترول را داشتند و گونه های فسیوم و دورانس بهترین گونه با بالاترین هاله بازدارندگی بودند.


© تمامی حقوق برای پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی محفوظ است.طراحی شده توسط طراحی سایت داتک