![]() Please Wait |
بررسی خصوصیات پروبیوتیکی محصولات لبنی سنتی | |
در این طرح جداسازی و شناسایی ریزسازواره هایی با پتانسیل پروبیوتیکی محصولات لبنی سنتی از جمله ماست، پنیر، دوغ و کشک مناطق مختلف آذربایجان انجام گردید. از 48 نمونه لبنی، 89 جدایه با تحمل بالا به شرایط اسیدی جدا شد که از بین آنها 55 جدایه مقاومت بالا به نمک های صفراوی نشان دادند. بر اساس گروه بندی حاصل از تست های بیوشیمیایی، جدایه های لاکتوباسیلوس شباهت به گونه های الف) ( کازئی- مالتارومیکوس- ساکی) ، ب) (بوشنری- برویس- رئوتری- فرمنتوم) ، ج)(اسیدوفیلوس- دلبروکی- برویس) و د) (پلانتاروم – آژیلیس- مورینوس) و جدایه های انتروکوکوس شباهت به الف) فسیوم ، ب) فکالیس و ج) دورانس- هیرا نشان دادند. همچنین روشهای مختلف مولکولی ( توالی یابی ژن 16S rDNA PCR-RAPD –- ARDRA) جهت شناسایی دقیق تر جدایه ها استفاده شد. براساس برش آنزیمی گروه الف شباهت به گونه کازئی و گروه ب شباهت به برویس داشتند. توالی یابی سه جدایه ، تعلق دو جدایه به گونه برویس و دیگری به Lactobacillus sp را نشان داد. از گروه ج تفکیک دو جدایه اسیدوفیلوس و دلبروکی از برویس با برش آنزیمی صورت گرفت. همچنین پنج جدایه از گروه د با الگوی برشی مشابه با پلانتاروم ، با توالی یابی تایید گردید. از جدایه های انتروکوکوس دو جدایه از گروه فکالیس، و سه جدایه از گروه فسیوم و دو جدایه از گروه هیرا- دورانس انتخاب شدند. جدایه های انتخابی از گروه هیرا-دورانس با روش های مولکولی به عنوان دورانس شناسایی شدند. در ادامه طرح کاهش کلسترول و فعالیت آنتاگونیستی جدایه های با پتانسیل پروبیوتیکی بررسی شد. بر اساس مقدار جذب کلسترول ایزوله ها به سه گروه طبقه بندی شدند. 11 ایزوله متعلق به لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس کازئی، انتروکوکوس فکالیس و Lactobacillus sp , Enterocccus sp با جذب کلسترول کمتر از 100 میکروگرم بر میلی لیتر در گروه اول قرار گرفتند. گروه دوم شامل 61 ایزوله متعلق به لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس پلانتاروم ، انتروکوکوس فسیوم ، انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس دورانس با جذب کلسترول بین 100تا 165 میکروگرم بر میلی لیتر بودند. گروه سوم شامل 6 ایزوله متعلق به لاکتوباسیلوس پلانتاروم، انتروکوکوس فسیوم و انتروکوکوس فکالیس با جذب کلسترول بیش از 165 میکروگرم بر میلی لیتر بودند. فعالیت آنتاگونیستی ایزوله ها برعلیه هفت باکتری بیماریزا ( لیستریا منوسایتوزنز، شیگلافلکسنری، اشرشیاکولی، کلبسیلا پنومونیا، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و یرسینیا انتروکولیتیکا) انجام گرفت. اثرات بازدارندگی در شرایط pH طبیعی سوپرناتانت و در pH خنثی بررسی شد. بیشترین بازدارندگی بر علیه لیستریا منوسایتوزنز و کمترین بازدارندگی بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس توسط ایزوله ها نشان داده شد. 32 ایزوله لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم هاله بازدارندگی بین 1- 5/4 میلی متر، 14 ایزوله لاکتوباسیلوس کازئی هاله بازدارندگی بین 2- 5/6 میلی متر، 5 ایزوله انتروکوکوس فکالیس هاله بازدارندگی به اندازه 1-4 میلی متر، 19 ایزوله انتروکوکوس فسیوم هاله بازدارندگی بین 1-6 میلی متر، 4 ایزوله انتروکوکوس دورانس هاله بازدارندگی بین 1-6 میلی متر ، ایزوله لاکتوباسیلوس sp هاله بازدارندگی بین 1-2 میلی متر و ایزوله انتروکوکوس sp هاله بازدارندگی بین 1-6 میلی متر را نشان دادند. در مجموع از بین گونه های لاکتوباسیلوس، گونه پلانتاروم دارای بیشترین مقدار جذب کلسترول و گونه لاکتوباسیلوس کازئی بیشترین قدرت مهارکنندگی پاتوژنها را دارا بودند. از بین گونه های انتروکوکوس، دو گونه فکالیس و فسیوم بیشترین جذب کلسترول را داشتند و گونه های فسیوم و دورانس بهترین گونه با بالاترین هاله بازدارندگی بودند. نتایج حاصل نشان داد که محصولات لبنی سنتی از نظر دارا بودن ریزسازواره هایی پروبیوتیکی ارزشمند است. |
|
|
|